Kirstens kanelpletter eller Jødekaker

Jodekaker

 

Navnet kommer at at kakene skal ha funnet veien nordover fra Spania og Portugal på 1600- og 1700-tallet, med sefardiske jøder som skal ha tatt med seg sin kokkekunst og bruk av sukker.
Denne versjonen av jødekaker legges med skje på stekebrettet før de stekes. Noen har tradisjon for å kjevle en noe tykkere deig og stikke ut rundinger.

 

Dette trenger du for å lage ca. 40 jødekaker

  • 125 gram smør (gjerne meierismør)
  • 550 g glutenfritt lyst mel (jeg brukte semper fin mix)
  • 300 g sukker
  • 1 ts hornsalt
  • ½ liter kulturmelk
  • Kanel og perlesukker til dryss

 

Slik gjør du

  • Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og kle noen stekebrett med bakepapir.
  • Smelt smøret og sett det til side.
  • Rør sammen mel og sukker i en bolle.
  • Rør ut hornsaltet i litt av kulturmelken.
  • Hell både melken, med og uten hornsalt, og det smeltede smøret i bollen med mel og sukker og rør det sammen til en tykk røre.
  • Fordel røren med to skjeer på stekebrettet, med god avstand mellom.
  • De vil skli litt utover under steking.
  • Dryss over kanel og perlesukker.
  • Stekes i ca. 12 minutter.
  • La kakene avkjøles på en bakerist.

 

På grunn av store mengder sukker og kulturmelk eller yoghurt er disse myke og seige. De er best nylagde, men fine og fryse, og bare lunke litt på når man tiner de igjen.

 

Legg inn en kommentar